Javaslatok a lábboltozat-süllyedés otthoni kezelésére

1. A bőr-gumi, vagy polyfoam-gumi kombinációjú talpbetétek rugalmas anyagokból készülnek, így általában könnyű megszokni rendszeres viselésüket. Jelentős boltozat süllyedés, vagy komoly fájdalmakkal járó lábközépcsont gyulladás esetén azonban szükség lehet néhány hétre az egész napos problémamentes hordás eléréséig. Ez azt jelenti, hogy ha panaszt okoz, néhány óra múlva ki kell venni a cipőből a talpbetétet, majd pár óra elteltével rövid időre ismét rá kell állni. Fokozatosan egyre hosszabb ideig leszünk képesek a betétes cipőben járni. Tehát ne tegyük félre, vagy dobjuk el az újonnan készült segédeszközünket, ha az első napokban nyomja a talpunkat. Valószínűleg nem a betét rossz, hanem lábboltozatunk túlzott süllyedése a hibás...

2. Mivel a talpbetét passzívan emeli a lábboltozatot, azaz nincs hozzá szükség izommunkára, - a csontos boltozat ívét az íj idegéhez hasonlóan szabályozó aktív rendszerre – a feladat nélkül maradó izmocskák ellustulnak, elgyengülnek és a haránt és hosszboltozatunk betét nélkül még jobban szétterül. Ahhoz, hogy a betét csak hasznunkra legyen, meg kell előznünk a fent leírtakat. Ezt két módon érhetjük el:

  • napi rendszerességgel lábtornát kell végezni, ennek mikéntjét gyógytornász betanítja
  • a talpat rendszeresen ingerelni kell, ezzel serkentjük védekező munkára az eltunyuló izmokat.

Az ingerlés azt jelenti, hogy erőteljes, pontszerű nyomásnak tesszük ki a talpat, ennek enyhe fájdalmat kell okoznia. A talpizmok ingerlésére alkalmas egy erőteljesebb masszázs, használhatjuk a szilikon golyót, amit a betéthez adunk ajándékba, de nagyobb kavicsokkal berendezhetünk egy dobozt és esténként néhány percig abban kell taposni. Ez utóbbi előnye, hogy nem gurul el az ágy alá, ugyanakkor gyermekeknél alkalmas a boltozat kialakulásának segítésére. Manapság ugyanis a gyermekek boltozatai ki sem alakulnak, mivel a születésükkor lapos, puha talpacskáik nem kapnak megfelelő ingereket, hiszen környezetük mindenütt sík, szilárd burkolatokkal (parketta, járólap, stb.) borított és már egészen kis kortól cipőt viselnek.

3. Egy betét kihordási ideje egy esztendő. Ennyi idő alatt változik a láb és deformálódhat a betét is. Tehát az optimális eredmény eléréséhez évente célszerű podoszkópos felvétel alapján új talpbetétet készíttetni.

4. A lesüllyedt boltozatokat – a várható szövődmények megelőzésére és az esetleges panaszok megszűntetéséhez – állandóan alá kell támasztani a betéttel, tehát nem elég csak időnként használni.

5. Új cipő vásárlásakor feltétlenül vigyük magunkkal a betétet is, hogy biztosan beleférjen az új lábbelibe is!

Használja egészséggel betétjét! 

Dr. Gajdos Gábor
sebész