Festékes anyajegyek (naevus pigmentosus) kezelése

A festéksejtekből kiinduló ún. melanoma malignum az egyik legagresszívebb rosszindulatú daganat fajta, melynek gyakran a napozás és a szolárium hatásának kitett anyajegyek a kiindulási pontjai. Ezért szükséges a fehér bőrű és sok anyajegyet hordozó pácienseknek időnként a bőrgyógyásznál szűrésre megjelenni.

A későbbi elfajulásra hajlamos, gyanús színű vagy formájú anyajegyeket a bőrgyógyász javaslatára szoktuk eltávolítani, hogy szövettani vizsgálatra kerülhessenek.

A beavatkozást ambuláns kisműtét keretében helyi érzéstelenítésben végezzük. Az anyajegyet ún. babérlevél alakú metszésből, festék mentes ép bőrudvarral távolítjuk el. A sebet varratokkal egyesítjük, a kivett bőrrészletet szövettani vizsgálatra küldjük, melynek eredményét kinyomtatva, vagy e-mailben kézbesítjük kb. két hét elteltével. Varratszedésre általában 7-10 nap után kerül sor.

A fél órás beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár, utána sincs különösebb fájdalom.

Fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése és javaslat esetén, vagy rendszeres mechanikai irritáció, sérülésveszély esetén annak eltávolítása és szerkezetének alapos vizsgálata!

Dr. Gajdos Gábor
sebész