Talpra magyar, de hát fáj a tyúkszem…

A talpon kialakuló, fájdalmas elváltozásokat – szemölcs, tyúkszem - gyakran még az orvosok is összekeverik, pedig a kezelésük, esetleges eltávolításuk és kiújulásuk megelőzése szempontjából nagyon is fontos megkülönböztetni, hogy tyúkszem okozza-e a panaszokat..

A tyúkszem felismerhető arról, hogy az elhalt bőrréteg alatt jól elkülöníthető közepe, azaz szeme van. Tyúkszem a rendellenes nyomásnak kitett bőrfelületeken alakul ki. Tyúkszem előfordulhat a kéz ujjain is – főleg nehéz fizikai munkát végzőknél -, de a tyúkszem leggyakoribb előfordulási helye a talpon van. Tyúkszem keletkezhet szoros cipő okozta nyomás miatt is, de elsősorban a láb boltozatainak kóros süllyedése révén jön létre.

A tyúkszem tünetei ennek megfelelően elsősorban a járást nehezítő, néha lehetetlenné tevő fájdalom a talpon, esetleg az összetorlódó ujjak egymás felé néző felszínén. Tartós fennállás és nyomási ingerek miatt a tyúkszem környezetében a talpon különböző mélységű és kiterjedésű gyulladás is gyakori, ami már nyugalomban is fájhat. Minél régebbi a tyúkszem, annál mélyebbre hatol és így annál problematikusabb a kezelése, eltávolítása.

A tyúkszem kezelése számos módon történhet, ezek eredményessége nagyban függ a tyúkszem nagyságától, korától, a talpon a bőr vastagságától. A tyúkszem kezelése végezhető:

  • Különböző ecsetelő oldatokkal pl.: - szalicil sav tartalmú hatóanyagokkal. Ezek rétegről rétegre lehámlasztják a tyúkszem felszínét. Szerencsés esetben nem válik szükségessé a tyúkszem mechanikus eltávolítása.
  • Cryo sebészet alkalmazásakor folyékony nitrogénnel több ízben és alkalommal átfagyasztjuk a tyúkszem szövetét. Ilyenkor a hideg roncsolja a tyúkszem felesleges szövetszaporulatát. Az előző két módozat sajnos igen hosszadalmas és mindig kérdéses a mennyire lesz hatékony ily módon a tyúkszem kezelése.
  • Néhány esetben a tyúkszem kezelése sebészeti eljárással oldható meg. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben vágjuk ki a tyúkszem elszarusodott szövetét. A biztosabb eredmény érdekében ilyenkor is kombináljuk a tyúkszem kezelése folyamán alkalmazott módszereket. A beavatkozás során a tyúkszem helyén keletkező szövethiány 1-2 héten belül feltöltődik, majd behámosodik. Ezek a folyamatok kiválóan segíthetők az ún. „Intelligens kötszerek” alkalmazásával. Így néhány nap után a kezelt láb teljesen igénybe vehető, nem marad a talpon jelentősebb panasz.
  • Amennyiben a tyúkszem összefekvő, egymást nyomó területeken helyezkedik el, pl. ujjak között, a tyúkszem kiújulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a kezelt terület nyomás alóli felszabadítása. Erre a célra szilikonból egyedi ujjterpesztőket, ujjtávolítókat készítünk, melyeket rendszeresen hordani kell.
  • Mivel a tyúkszem kialakulásához a lábboltozatok süllyedése jelentősen hozzájárul, a kezelése fontos része és a tyúkszem kiújulás megelőzősének legfőbb eszköze a számítógépes talpvizsgálat alapján készített egyedi talpbetét. Megelőzés képpen célszerű megbízható pedikűrösünket rendszeresen felkeresni!

Dr. Gajdos Gábor
sebész-traumatológus