Visszértágulatok műtét nélküli, injekciós kezelése

Az alsó végtagi kis nyomású visszeres rendszerben az izmok pumpáló hatása és az egyenirányításért (csak a szív felé legyen áramlás) felelős billentyűk sora biztosítja a megfelelő keringést. Amennyiben a billentyűk rosszul zárnak, és/vagy öröklött kötőszöveti gyengeség miatt a vénák fala nem tart eléggé a véroszlop megnövekvő súlya és nyomása miatt hosszabb-rövidebb szakaszokon tágulatok alakulnak ki az ér falán. A tágult erekben lelassul a véráramlás, ami tovább rontja a helyzetet.

A tágulatok részben esztétikai zavart – nyári ruhában, strandon nem szívesen mutogatjuk lábainkat -, részben lábikra fájdalmat, fáradékonyságot, húzó érzést, gyulladásos hajlam-fokozódást okoznak. Mivel a billentyűket nem lehet meggyógyítani, a legjobb lehetőség, ha a panaszt okozó visszereket kiiktatjuk a keringésből. Régebben ez csak műtéttel volt megvalósítható, de napjainkban már ambulánsan végezhető, minimális kellemetlenséget okozó injekciós kezelésre is van lehetőség. Ilyenkor az erek belső felületének összetapadását kiváltó anyagot fecskendezünk be. Ha kellő ideig, fáslizással megfelelően összenyomjuk őket, a már használhatatlan, csak panaszt okozó erek teljesen elzárhatók.

A kezelések száma a tágulat mértékétől és a kezelendő érszakasz hosszától függ. Fáslizni folyamatosan szükséges és az utolsó szúrás után még 3 hétig elengedhetetlen. Mozogni, dolgozni lehet a kúra teljes tartama alatt. Általában hetente végzünk újabb ún. szkleroterápiát.

Mivel a nagy meleg és a napsugárzás hatására gyakrabban alakul ki tartósan megmaradó barnás bőrelszíneződés, ősz közepétől tavasz közepéig célszerű elinjekciózni a vénákat, hogy nyáron nyugodtan viselhessünk rövidebb szoknyát vagy sortot…

Dr. Gajdos Gábor
sebész