Körömgomba - orvosi lábápolás - körömprotézis

A zárt, szoros lábbelik viselése és a sok finomított szénhidrát fogyasztása miatt sokunknál visszatérően, de cukorbetegeken hatványozott gyakorisággal fordul elő a körmök gombásodása.

A gyógyszeres és helyi kezelésekkel dacoló gomba kezelésében elengedhetetlen a különböző nagyságú és érdességű csiszoló és marófejekkel végzett gépi pedikűrözés. Ennek feladata, hogy a törmelékeny, vastag, gombás részt minél jobban elvékonyítsuk, ezáltal kevesebb túlélési hely marad a kórokozónak és a gombaölő készítmények is jobban bejutnak a kritikus területekre.

A sérülés vagy gombásodás miatt hiányos, deformált körömlemezre (fájdalommentes eljárással) protézist építünk, ami az egészségeshez megtévesztésig hasonló esztétikai eredményt ad.

A gépi pedikűr része az ún. orvosi lábápolásnak is, amikor sebész felügyelete mellett szakasszisztens végzi a kezeléseket, a csiszolás mellett speciális ápoló anyagokat és kötszereket alkalmazva. Orvosi lábápolás bárkinél végezhető, de elsősorban a cukorbetegség egyik szövődménye esetén, az ún. cukorbeteg lábnál elengedhetetlen. Diabeteszes lábról akkor beszélünk, amikor a magas vércukor szint miatt jelentősen romlik a lábak hajszáleres keringése. Ennek következtében az érző idegek is károsodnak, ami érzészavart okoz. Az ilyen láb, gombásodásra és sérülésre rendkívül hajlamos, rendszeres, szakszerű ápolást igényel, mivel diabeteszben rendkívül rossz a sebek gyógyhajlama, viszont annál nagyobb a fertőzésveszély. Hagyományos vágással, ill. egyéb sérüléssel járó beavatkozások nem végezhetők, még a lábujjak szokásos érzéstelenítése is veszélyt jelenthet az ujjak vérkeringésére. A gombásodáson túl a cukorbeteg lábon a gyakori mély, főleg a sarkakon jelentkező berepedések, valamint a járást is nehezítő bőrkeményedések, tyúkszemek gépi csiszolással és speciális hatóanyagú bőrpuhító- ápoló készítményekkel kezelhetők eredményesen és komoly szövődményveszély nélkül.

Dr. Gajdos Gábor
sebész